Pasteurizarea este un process care ucide microbii din alimente si bauturi cum ar fi laptele, sucul, conservele si altele.
Pasteurizarea este procedeul termic prin care se reduce numărul de microorganisme dintr-un produs alimentar până la un nivel ce nu mai prezintă pericol pentru sănătatea umană.
Pasteurizarea este utilizata pe scara larga in industria produselor lactate si in alte industrii de procesare a alimentelor pentru a asigura conservarea si siguranta acestora.
Procesul de pasteurizare al laptelui necesita un control riguros al temperaturii. Daca temperatura de pasteurizare este prea mica, nu dispar microorganismele, iar daca este prea mare, se reduce continutul de vitamine din lapte.
Repunerea in functiune a echipamentelor care nu au mai functionat o perioada indelungata implica inspectarea amanuntita a tuturor elementelor de achizitie si control, tabloului de automatizare si a partii mecanice.
Aceasta inspectie este obligatorie pentru ca echipamentul sa functioneze in parametrii proiectati si procesul sa se desfasoare in siguranta.